Sběr a zpracování ořechů #5

sber-zpracovani-orechu

Listí ze stromů začalo už dávno opadávat a spolu s ním také spousty vlašských ořechů. Jestli si nevíte rady, jak přesně s nimi nakládat, máme pro vás pár sousedských tipů.

Sběr ořechů
U ořechů tomu není tak, jako u ostatních plodů. Jejich sběr by se neměl nijak uspěchat, proto není nutné je ze stromů setřásat. Ořechy, až dostatečně dozrají – nejčastěji je to v období měsíců září a října - samy spadnou a naším úkolem je pouze sběr ze země. Na zemi bychom je však neměli nechat ležet příliš dlouhou dobu. Vlhkost jim nedělá dobře
a snadno by mohly chytit plíseň.


Tip: Pokud si chcete usnadnit práci při sběru ořechů, můžete pod strom položit plachtu, nebo alespoň vyhrabat či posekat plochu pod ořešákem. Ořechy se vám tak budou lépe sbírat a v případě plachty s nimi bude i snazší manipulace.

Uskladňování ořechů
Pokud chceme, aby nám ořechy vydržely uskladněné co nejdéle, nejlepší variantou je sušení. Nejprve je ale nutné ořechy zbavit zelené, popřípadě už hnědé, měkké slupky. Pak už je stačí pouze položit v jedné vrstvě na plech nebo síto a umístit buď na sluníčko, nebo pod radiátor. K sušení je důležité vybrat nejlépe vzdušné a suché prostředí. Důkladně usušené plody, tedy zhruba po měsíci, můžeme skladovat v bednách nebo látkových pytlících.

Rozhodnout se můžeme také pro sušení již vyloupaných ořechů. V takovém případě je pak nutné skladovat je v uzavřené skleněné nádobě. Při jakékoliv práci s ořechy ovšem raději chraňte své ruce rukavicemi. Je pak totiž skoro zázrak dostat zeleno hnědé barvivo, které se nachází v měkkém obalu vlašských ořechů, z rukou dolů.


skladovani-orechu


Ořechy pro naše zdraví
Neměli bychom zapomínat zařazovat vlašské ořechy do našeho jídelníčku. Jsou totiž zdrojem zdravých tuků, vitaminů skupiny B, vitaminu E nebo hořčíku. Vlašské ořechy nám můžou pomoci s nízkým krevním tlakem, cholesterolem, přispívají také k dobré funkci mozku i nervové soustavy a mají protistresové účinky.

Tip: Kromě tradičních buchet a koláčů z ořechů doporučujeme přípravu obloženého talíře také se sýry. Právě jejich kombinace s ořechy se výtečně chuťově doplňuje.

Ořechovka na zahřátí
Pro ty, kdo se na podzim rádi zahřejí alkoholem, máme na závěr tip na lahodnou domácí ořechovku. K přípravě nápoje potřebujeme zelené plody ořešáku, tedy takové, kde ještě není plně vyvinuta skořápka. Rozkrájené plody zalijeme alkoholem (postačí vodka či slivovice) a necháme louhovat. Mezitím si připravíme cukerný sirup, který pak smícháme s výluhem. Pro intenzivnější chuť můžeme ještě přidat koření a opět louhujeme. Čím déle necháme ořechovku v lahvích odležet, tím bude lahodnější. Své rodině se s touto pochoutkou pochlubte ideálně na Vánoce.

Na zdraví!


Orechovka

 

JEŽEK tým

Facebook sdílej google plus sdílej twitter sdílej