Co s vydařenou úrodou jablek? #1

uvod-uroda-jablek 

Také se vám letos na vašich zahradách a ovocných sadech tak zadařilo? Máte doma spousty jablek a nevíte co s nimi?

Byla by přeci škoda, abyste takovou úrodu nijak nezužitkovali, a proto se s vámi podělíme o několik způsobů, co můžete s jablky po tak plodném období dělat.

Jablka, která nejsou nijak mechanicky poškozená ani nahnilá, je možné na chladném místě uskladnit nebo samozřejmě sníst - připravit si je k snídani nebo jako zdravou svačinku. Ne nadarmo se říká, že jedno jablko denně je lepší než sto doktorů – jablka totiž v sobě obsahují spoustu vitaminů, minerálů a velké množství vody.

Ale co s těmi jablky, která nejsou zdravá a doma nám už dlouho nevydrží? 
Pokud jich máte opravdu hodně, možná se chystáte zavézt je do moštárny. Bohužel tenhle nápad letos dostává spousta lidí, a proto se před nimi tvoří nekonečně dlouhé fronty. A kdo by v nich chtěl trávit svůj drahý čas, zvláště když udělat si domácí mošt je tak snadné?

Nejprve si musíme jablka nastrouhat, v případě, že jich máme větší množství, můžeme použít drtič na ovoce. Z jablek v takovém stavu je už pak snadné získat šťávu pomocí lisu, a rovnou ji stáčet do lahví.

most
Tip: Pokud chcete, aby vám mošt nějakou dobu vydržel, vložte skleněné lahve do zavařovacího hrnce, nechte zahřívat, dokud voda nedosáhne teploty kolem 75 až 80 stupňů a pak ihned vyjměte, zazátkujte a položte do vodorovné polohy.

Další možností, jak jablka zpracovat, abychom se z nich mohli radovat i v zimních měsících, je výroba domácích povidel.
Stačí jablka zbavit jadérek, v hrnci je podlít vodou a vařit je tak dlouho, než se z nich stane hustší kaše. Pokud přidáte ještě lžičku skořice, chuť povidel se ještě zpříjemní. Horkou kaší pak plníme sklenice, které do vychladnutí musí stát víčky dolů. 

povidla
Ani křížal nebude nikdy dost, pokud patříte mezi milovníky sušeného ovoce. Příprava téhle lahůdky je přitom extrémně jednoduchá. Stačí jablka nakrájená na tenké plátky nechat vyschnout v sušičce ovoce (rádce při výběru sušičky). Pokud ji nemáte, nic se neděje - určitě dobře poslouží také trouba nebo jen topení.

Moštu jste se přepili, ve vaší spíži vám sklenice s povidly zabraly všechno místo a vy stále máte nějaká jablka nazbyt? Nebojte se navštívit vašeho souseda a donést mu kousek z vaší úrody, určitě mu vaše štědrost přinese radost.

krizaly

JEŽEK tým

Facebook sdílej google plus sdílej     twitter sdílej