Zahřejte se o vánočních svátcích

zahrejte-se-o-vanocncich-svatcich

Již tuto neděli se můžeme těšit na poslední adventní neděli a zároveň i na Štědrý večer. K Vánocům patří nejenom cukroví a vánoční stromek, ale i tradiční vánoční teplé nápoje a vánoční trhy. Pokud se vám však nechce ven na trh, nezoufejte, poradíme vám, jak si nápoje můžete připravit i doma. Připravili jsme pro vás seznam alkoholických, ale i nealkoholických nápojů. Kromě klasické kávy a teplého čaje (například pečený čaj) si tak budete moci připravit nejen vánoční punč, svařené víno nebo klasický grog.

Svařené víno

Svařené víno patří asi mezi nejoblíbenější vánoční nápoje a receptů jak ho připravit, najdete určitě nespočet, ale vždy mají stejný základ. Svaříte bílé nebo červené víno, přidáte koření, a pokud požadujete silnější efekt, můžete přidat i pár kapek destilátu (například slivovice). U nás je nejrozšířenější kombinace červeného vína se skořicí a hřebíčkem. Příprava není nijak složitá a zabere vám zhruba 10 minut a dalších 15 minut vaření.

svarene-vino

A co vše budete potřebovat?

  • Voda (cca 400 ml)
  • Hnědý třtinový cukr (6 polévkových lžic nebo 120 g)
  • Hřebíček dle vaší chuti (5 – 15 ks)
  • Skořice podle vaší chuti (1 – 4 ks)
  • Láhev červeného vína
  • Citron nebo pomeranč
  • Další koření dle chuti: špetka muškátového oříšku, rozinky nebo badyán.


Postup
:

  • Citron a pomeranč omyjte a usušte. Poté okrájejte kůru v jedné dlouhé spirále a dužinu nakrájejte na plátky.
  • Do připraveného hrnce nalijte vodu, přisypte cukr, plátky citrusů, hřebíček, muškátový oříšek a svitek skořice. Pomalu vařte zhruba 10 minut. Můžete podlít trochou vody.
  • Poté vyjměte koření a plátky všech citrusů a přimíchejte víno a dál vařte téměř k varu.
  • Svařené víno pak můžete přelít do sklenic a ozdobit kousky oloupané kůry z citrusů.


Grog

Dalším nápojem, který je spjatý s vánočním obdobím, je grog. Stejně jako u svařáku, je příprava grogu opravdu jednoduchá a vystačíte se si se čtyřmi základními surovinami – rum, voda, cukr, citron. Vyzkoušet však můžete nejenom tradiční, ale i méně klasické recepty a vyzkoušet tak bezinkový vinný grog, medový či griotkový grog.

vanocni-caj

Klasický rumový grog

Zde je příprava asi nejjednodušší. Stačí, když pohár naplníte asi ze 2/3 vařící vodou a zalijete 4 cl rumu. Přidáte podle chuti pár kostek cukru, plátky citronu, zamícháte a podáváte. 

Griotkový grog

Další velmi oblíbený grog a to zejména u žen. Oblíbenosti se těší hlavně díky chuti - není tak silný a naopak má poměrně sladkou chuť.

Postup je stejný jako u klasického grogu. Ve 2/3 vařící vody rozpustíte krupicový cukr (dle vaší chuti 2-3 kávové lžičky) a přidáte 2 cl rumu a 4 cl griotky. Na závěr můžete přidat oloupaný plátek citrónu. 

Bezinkový vinný grog

Jak již název napovídá, nebude se jednat o klasický grog s rumem, ale s vínem.

Ingredience:

  • 75 cl červeného vína
  • 50 cl bezinkové šťávy
  • 3 sáčky punčového koření
  • 5 lžic javorového sirupu,
  • 25 cl rumu
  • plátky citrónu

    caj-skorice

Postup

  • Červené víno a bezinkovou šťávu ohřejete společně s punčovým kořením.
  • Necháte 10 minut odležet.
  • Poté do směsi přimícháte javorový sirup a rum.
  • Můžete podávat ve sklenicích, které ozdobíte plátkem citrónu.

Slavnostní grog

Samotný název přímo vybízí k tomu, abyste si ho doma připravili právě tento víkend.

Ingredience:

  • 40 cl červeného vína
  • 0,3 dcl Napoleon Ambassador (či jiné kvalitní víno z dubových sudů)
  • 10 cl vody
  • 30 g cukru krystal
  • Trocha skořice a hřebíčku
  • Pomeranč a citron
  • 30 g omytých rozinek a 30 g loupaných mandlí

Postup:

  • Do vody přidáte cukr, skořici, hřebíček, kůru z citronu a pomeranče.
  • Vše povaříte cca 10 minut.
  • Ze směsi vyndáte koření a kůru, přidáte šťávu z citronu a pomeranče, červené víno, rozinky a na délku posekané mandle.
  • Celou směs opět přivedete do varu.
  • Před servírováním přidáte víno Napoleon, které můžete nalévat přes sítko.

Čaj s grogem

Samozřejmě i čaj si můžete zpestřit kapkou alkoholu. Postačí, když do šálku čaje, ideálně silného černého, oslazeného medem, přidáte panáka brandy (5 cl). Opět můžete doladit citronem.

Brusinkový grog

Ingredience:

  • 0,4 dcl bílého rumu
  • 12 cl brusinkového džusu
  • Limetku
  • Brusinky či mletou skořici na zdobení

    napoje-svatky

Postup:

  • Svaříte brusinkový džus se šťávou z limety a odstavíte.
  • Dolijte bílým rumem.
  • Můžete dle libosti dozdobit brusinkami či mletou skořicí.

Grog s vaječnými žloutky

Ingredience:

  • 0,2 dcl rumu
  • 0,4 dcl mléka nebo vody
  • 3 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
    grog_1

Postup:

  • Žloutky s cukrem ušlehejte ve vodní lázni.
  • Přidejte horké mléko a rum.
  • Můžete ozdobit opět dle libosti – například posypat kávou.

Hořící grog

Ingredience: 

  • 0,5 dcl rumu,
  • 15 cl vody
  • 3 lžičky cukru krupice
  • lžičku citronové šťávy
  • plátek citronu na ozdobení

Postup: 

  • Sklenici nahřejte, dejte do ní cukr, zakápněte citronovou šťávou, zalejte vroucí vodou a zamíchejte.
  • Ozdobíte plátkem citronu, který opatrně zalijete předem zahřátým rumem a zapálíte.
  • Ihned podáváte, jakmile se nápoj promíchá, zhasne.

Punč

Dalším klasickým vánočním nápojem je punč. Pokud máte raději silnější, stačí přidat více rumu. Pokud máte raději sladší, můžete použít místo rumu griotku a polosladké nebo sladké víno.

Vánoční punč

Ingredience:

  • 1 l červeného vína
  • 0,4 l černého čaje
  • 0,15 l rumu (případně griotky)
  • citrón
  • skořice
  • hřebíček
  • ovoce dle vaší chuti (jablka, citrusy, ananas,…)
  • cukr

Postup:

  • Do hrnce nalijte víno i čaj a na mírném ohni ohřívejte.
  • Hned na začátku přidejte i plátky citrónu, skořici i hřebíček, aby mohli, co nejdéle uvolňovat do punče své aroma.
  • Nahřejte si sklenice a nalijte do nich rum. Přidejte i ovoce, které jste zvolili.
  • Až se obsah hrnce prohřeje, přelijte ho přes sítko do připravených sklenic.
  • Je lepší, když neprojde varem – neodpaří se z něj tolik alkoholu.
  • Ozdobit můžete plátkem citrusu či jiného ovoce.

Hořící punč

Ingredience:

  • 3 kávové lžičky cukru
  • lžička citrónové šťávy
  • 1 – 1,5 dcl vroucí vody
  • plátek citronu
  • 0,5 – 1 dcl rumu (nepoužívejte rum „tuzemský“ - nehoří)

    f78c5c56b7e087924abb1cf56920c7e6--victorian-party-victorian-christmas

Postup:

  • Do předem předehřátých sklenic nasypte cukr a zalijte citronovou štávou.
  • Sklenice dolijte vroucí vodou a zamíchejte.
  • Nahoru položte plátek citronu, který zalijete opatrně rumem a zapálíte.
  • Stejně jako u grogu, uhasíte zamícháním.

Vánoční punč staroanglický

Ingredience:

  • 300 g moučkového cukru
  • 1 l vody
  • 1/2 muškátového oříšku
  • 5 dcl rumu (nikoliv „tuzemského“)
  • 2 dcl koňaku (může být brandy)
  • 2 citrony

Postup:

  • Ostrouháte kůru z citronu, přidáte šťávu z citronu, cukr a vše zalijete vařící vodou.
  • Muškátový oříšek nastrouháte do nápoje a necháte 5 minut odležet.
  • Přecedíte a smícháme s rumem a koňakem.

 

Doufáme, že jste si našli svůj oblíbený recept, který vás úspěšně zahřeje a pokud ne, vždy můžete vsadit na jistotu. My vám za celý náš tým přejeme nádherné a klidné prožití Vánočních svátků a těšíme se na vás příští týden.

JEŽEK tým 

 Facebook sdílej  twitter sdílej