4 jedlé dárky, které zvládnete i na poslední chvíli

blog-jedle-darky

Chtěli byste své blízké obdarovat originálním, vlastnoručně vyrobeným dárkem, nebo jste na poslední chvíli zjistili, že jste na někoho zapomněli? Jedlé dárky jsou právě v takových chvílích skvělou záchranou. A kdo by navíc neměl radost z dárku, který dokáže zahřát nejen u srdíčka, ale také v bříšku? Tak pojďte na to, ať máte co nejdříve hotovo.

Vaječňák – klasika, které na Vánoce není nikdy dost

(900 ml vaječňáku)

Připravte si:

  • 4 žloutky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
  • 25 g krupicového cukru
  • 250 ml rumu

Pusťte se do práce! Na začátek si vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Přidejte mléko, smetanu a kondenzované mléko a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte zhoustnout tak, abyste dosáhli řidší konzistence než puding. Směs nechte vychladnout a až poté vmíchejte rum. Likér nalijte do skleněné lahve a skladujte na chladném místě.

vajecny-konak

Pečený čaj – dokáže zahřát po celý rok

(1,5 až 2 kg čaje)

Připravte si:

  • 1 kg jablek
  • 1 kg hrušek
  • 3 pomeranče
  • 2 citróny
  • 400 g krupicového cukru
  • 2 svitky skořice
  • 3 badyány
  • 8 hřebíčků

Nejprve si připravte ovoce. Jablka a hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Pomeranče omyjte, kůru nastrouhejte a dužinu nakrájejte na kostičky. Stejně tak na kousky nakrájejte citrón. Vše promíchejte v pekáči, přidejte cukr a koření. Pečte v troubě při 175 °C doměkka, cca 45 minut. Po upečení čajem plňte čisté sklenice, zavřete a do vychladnutí nechte stát na víčku.

Jéžovo tip: Před koncem pečení můžete ještě přidat 2 dcl rumu.

peceny-caj

Cibulové chutney – ochutneyte tuto netradiční „marmeládu“

(500 ml cibulového chutney)

Připravte si:

  • 1 kg červené cibule
  • 140 g třtinového cukru
  • 200 g jablek
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 250 ml červeného vína
  • 50 ml červeného vinného octa
  • 50 ml balsamikového octa

Nasaďte si ochranné brýle (:-D) a všechnu cibuli nakrájejte na úzké měsíčky a v hrnci ji pozvolna restujte na oleji. Po půl hodině restování přidejte cukr a nechte jej rozpustit. Dále přidejte nakrájené jablko, lisovaný česnek a mletý zázvor. Společně nechte dusit cca 15 min. Přilijte víno a oba druhy octa a nechte pomalu vyvařit. Nakonec chutney osolte a opepřete podle chuti. Horkým chutney plňte čisté a suché sklenice cca 1 cm pod okraj, uzavřete šroubovacím víčkem a otočte sklenici dnem vzhůru. Díky tomu prodloužíte trvanlivost "marmelády" na několik měsíců. Skladujte ve sklenicích, skvěle se bude hodit k paštikám, do hamburgerů i k masu.

cibulove-chutney

Nakládaný hermelín – skvělá pochoutka k pivu nejen pro opravdové muže

Připravte si:

  • 5 camembertů
  • 2 červené cibule
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu (případně sušeného)
  • 2 stroužky česneku
  • ½ litru slunečnicového oleje
  • 10 beraních rohů
  • 5 chilli papriček
  • Kuličky pepře a nového koření
  • Pepř, sůl, mletá paprika

Tady ochranné brýle potřebovat nebudeme, hodit se budou spíše ochranné rukavice nebo alespoň opravdu čisté ruce i čistá pracovní plocha, aby se nám naložené hermelíny nezačaly rychle kazit.

Hermelíny podélně rozkrojte, potřete česnekem, posypte mletou paprikou, pepřem a nebojte se je pořádně nasolit. Hermelíny opět přiklopte k sobě, klaďte do sklenic (klidně i napůl, pokud se vám tak lépe vejdou) a znovu posypejte kořením. Hermelíny ve sklenicích zasypejte ještě červenou cibulí, přidejte beraní rohy, chilli papričku, snítku rozmarýnu a kuličky koření. Naplněné sklenice zalijte olejem, aby byly všechny ingredience ponořené. Teď je důležité sklenicí několikrát bouchnout, abyste se zbavily všech vzduchových bublin. Sklenice uzavřete a skladujte ideálně na chladném a temném místě.

Jéžovo tip: Záleží na vás, kolik camembertů do sklenice vložíte. Pokud chcete obdarovat celou rodinu, využijte velkou zavařovací sklenici, nebo můžete každému darovat po jednom hermelínu ve skleničce. Můžete dělat pravidelné vrstvy, abyste dosáhli co nejhezčího vzhledu.

nakladany-hermelin

Pokud nechcete kupovat nové sklenice, můžete zrecyklovat již použité zavařovací sklenice se šroubovacím uzávěrem. Sklenice můžete ozvláštnit, když víčko zakryjete kouskem látky nebo ozdobným papírem, který upevníte provázkem nebo stužkou a přidáte dekorativní cedulku. Obdarovaný jistě ocení ruční, originální dárek.

Jéžovo tip: Kromě popisku, co se vůbec ve skleničce skrývá, můžete navíc i připsat, k čemu si může obdarovaný pochoutku dopřát nebo nějaký vtipný vzkaz.

jedle-darky

JEŽEK tým

Facebook sdílej google plus sdílej twitter sdílej